Prva svetovna vojna

Bovec je destinacija s pestro zgodovino. Med zgodovinskimi dogodki najbolj izstopata Napoleonov pohod čez Predel in dogodki iz 1. svetovne vojne, ki jih je v svojem romanu Zbogom orožje opisal tudi znameniti pisatelj Hemingway.

Soška fronta, prva svetovna vojna v destinaciji Bovec in v dolini Soče

Na Bovškem in v dolini Soče je potekala frontna črta med italijansko in avstro-ogrsko vojsko. Siloviti spopadi na območju Rombona, Bovške kotline, Ravelnika, Slatenika, Krnskega pogorja ter pogorja nad Tolminsko kotlino in Kobaridom so za seboj pustili številne utrdbe, kaverne, strelske jarke, ostaline in pokopališča, ki jih danes povezuje Pot miru.

Dvanajst soških bitk, ki so potekale od junija 1915 do novembra 1917, se je končalo z bojem, imenovanim Čudež pri Kobaridu. V bitki, ki se je začela v Bovški kotlini, sta avstro-ogrska in nemška vojska s plinskim obstreljevanjem presenetili italijansko obrambo.

Na fronti so se borili tudi bosanski, češki in madžarski vojaki.

Bovec so ves čas pretresale različne naravne nesreče. Med zadnje spadajo močnejši potresi (1976, 1998, 2004) in zemeljski plaz v Logu pod Mangartom (2000), ki je izrazito spremenil podobo pokrajine.

Zgodovinske turistične atrakcije in doživetja v Bovcu in okolici

  • spoznavanje soške fronte po Poti miru: ogled muzejev na prostem Ravelnik in Čelo;
  • ogled predstave Društva 1313 in stalne razstave v trdnjavi Kluže;
  • ogled zasebnih zbirk zbirateljev predmetov iz soške fronte;
  • ogled stalne razstave o Bovcu v Stergulčevi hiši;
  • ogled Trentarskega muzeja.

Zemljevid

Področja