Kanjoning / Soteskanje

Slikovite soteske in korita, kristalno čisti slapovi in zeleni tolmuni so del kanjoninga oziroma soteskanja, aktivnega spoznavanja divje in ponekod neokrnjene narave.  

Športne agencije na Bovškem  organizirajo soteskanje v kanjonih:

  • potoka Sušec,
  • potoka Fratarica,
  • potoka Predelica,
  • Globoškega potoka.

Soteskanje v Sušcu

Soteskanje je podobno raziskovanju naravnega vodnega parka. Adrenalinski navdušenci skupaj z usposobljeni vodniki kanjoninga skačejo čez večmetrske slapove, se dričajo po naravnih toboganih in kopajo v osvežilni vodi razigranega potoka Sušec.

Kanjon Sušec leži približno 7 km iz Bovca. Za soteskanje je potreben nakup dovolilnice.  Skupaj z vzponom do vstopne točke v sotesko traja izlet 2–3 ure.

Soteskanje v kanjonu Fratarice

V enem najbolj slikovitih kanjonov Triglavskega narodnega parka, pod dvatisočaki mogočne Loške stene, izvajajo športne agencije kanjoning z vrvno tehniko, pri katerem se obiskovalci kanjona spuščajo čez več desetmetrske slapove. Med slapovi je tudi znameniti slap Parabola.

Kanjon leži približno 12 km iz Bovca, v neposredni bližini Loga pod Mangartom.
kanjoning je dovoljen le z vnaprejšnjim dovoljenjem Triglavskega narodnega parka.

Soteskanje v kanjonu Predelice

Spust z vrvjo po več desetmetrskih slapovih, ki polnijo barvite zelene in smaragdne tolmune. Pogumni pustolovci se v spremstvu usposobljenega vodnika prebijajo po divjem kanjonu Triglavskega narodnega parka. kanjoning se konča pri Mangarstkem potoku.

Kanjon leži v bližini nekdanjega mejnega prehoda Predel.

Soteskanje v kanjonu Globoškega potoka

Poteka na sončnih pobočjih, prek katerih padajo več deset metrov visoki slapovi. Predvsem kondicijsko zahteven spust organizirajo športne agencije na Bovškem.

 

Preden se podate na kanjoning, si oglejte informacije glede plovnega režima in varnosti.

Zemljevid

Področja