Kulinarika Bovškega

Bovška kuhinja postreže z odkrivanjem novih okusov in spoštovanjem lokalne kulinarične tradicije.

Ko zadiši iz bovške kuhinje, se le redki uprejo znamenitim kulinaričnim posebnostim kot so čompe an skuta, frika, slastni buški ali trentarski krafi ter že stoletja cenjen bovški sir.

Čompe an skuta

Tradicionalna, krajevno izvirna, organsko pridelana predjed je sestavljena iz čomp (kuhanega neolupljenega krompirja) in slane ovčje skute. Nekateri tej kombinaciji dodajajo tudi rezine ovčjega bovškega sira. Kljub temu, da je jed povsem preprosta, je v slovenski kulinariki zelo cenjena.

Po čompah je dobila ime priljubljena etnološka prireditev Čomparska noč.

‘Tu suhe mesu’

Najpogosteje so lovili (raubšicali) gamsjega kozla. Stegna so posolili in jih tri dni zmerno prekajevali z bukovimi poleni in vejico brinja. Na ta način so pripravili tudi koštrunje, ovčje ali kozje meso.

Nekateri lovci še danes pripravijo ‘tu suhe mesu’, različne salame, klobase, ostalo sveže meso pa porabijo za pečenko ali gamsjo juho. 

Jagnjetina

Jagnječje je še danes cenjeno meso, ki so ga Bovčani v preteklosti jedli zelo redko, navadno enkrat letno (za veliko noč ali binkošti).

Sladko meso so posolili, ga natrli s česnom, dodali vejico rožmarina in v pečici pekli dobro uro.

Buški krafi

Buški krafi so slastna sladica iz buške tepke, ki so jo jedli domačini na sveti večer.

Krafi so kuhani v slanem kropu, postreženi politi s topljenim maslom, cimetom in popraženimi krušnimi drobtinami.

Recepti za pripravo se med seboj nekoliko razlikujejo, vsem pa so skupne kloce (suhe tepke).

Priprava buških krafov

'Kloce' (suhe tepke) je treba skuhane zmečkati, za zgostitev 'bulje' (nadeva). Dodamo koruzno moko, popraženo čebulo, mlete 'bure' (mlete orehe) in 'cvejbe' (rozine). Na koncu vmešamo še sladkor in malo ruma. Iz poparjenega testa se oblikuje žepke, ki se jih napolni z 'buljo'.

Po čompah (krompirju) je dobila ime tradicionalna poletna prireditev Čomparska noč, ki poleg kulinarične note vse bolj pridobiva na zabavnem značaju.

Več: Bovška kuhinja

 

Gostinska ponudba >

 

Zemljevid

Področja