Kraji in okolica

Bovško poleg mesta Bovec sestavljajo manjši kraji, slikovite vasi in doline, znotraj oziroma na obrobju Triglavskega narodnega parka.

 • Mesto Bovec: Turistično središče destinacije Bovec in doline Soče obdajajo alpski dvatisočaki ter reki Soča in Koritnica. Nad dolino se dviga Svinjak, ki daje Bovcu prepoznavno panoramsko podobo.
 • Kal-Koritnica: Med reko Sočo in reko Koritnico leži tik pod Svinjakom majhna vasica, nad katero je odlična razgledna točka na Bovško kotlino.
 • Trenta: Dolina izjemnih priložnosti za odkrivanje Triglavskega narodnega parka in visokogorskega alpskega sveta je prizorišče samotnih kmetij, trde preteklosti in nepopisno očarljivih naravnih biserov.
 • Lepena: Dolina se začenja pri izteku slikovitih smaragdnih Velikih korit Soče in sega v območje Triglavskega narodnega parka. Lepena je izhodišče za priljubljen izlet do Krnskih jezer.
 • Soča in Vrsnik: Med domačijami v značilnem trentarskem slogu, ostalinami vojne, travniki, gozdovi in reko Sočo so speljane številne pešpoti. Območje je priljubljena točka ljubiteljev naravne in kulturne dediščine.
 • Zapoden: Priljubljena lokacija fotografskih navdušencev, ki jih privlači izvirna trentarska krajina, ohranja spomine na snemanje slovenskega mladinskega filma Kekec.
 • Zadnjica: Najvišje stene Trente objemajo območje Zadnjice, ki je izhodišče za obisk visokogorskega krasa Kriških podov, Prehodavcev, Doline Triglavskih jezer in Triglava (2864 m), najvišje slovenske gore.
 • Log pod Mangartom in Strmec na Predelu: Idilični alpski vasici pod mogočno, 5 km široko in več kot 1000 m visoko Loško steno, sodita med najprivlačnejše naselbine v Triglavskem narodnem parku.
 • Loška Koritnica: Dolina stoterih slapov s panoramskim pogledom na Mangart (2679 m) in Jalovec (2645 m) je pravi kotiček za pohodnike, gornike, kolesarje in fotografe.
 • Bavšica: Značilna ledeniška dolina Triglavskega narodnega parka s planinskim učnim središčem je zibelka bovškega čebelarstva. Na vhodu v dolino se nad sotesko Koritnice dviga mogočne trdnjava Kluže.
 • Možnica: V zavetju Jerebice (2126 m) in Rombona (2208 m) leži samotna dolina potoka Nemčlje. Možnica navdušuje s slikovitimi tolmuni, slapovi in koriti, med katerimi še posebej izstopa Veliki slap Nemčlje z naravno izdolbenim mostom.
 • Plužna: Majhna vasica iz katere vodi pot k slikovitemu slapu Virje, izviru potoka Glijun in jami Srnica leži na prisojnem delu Kaninskega pogorja.
 • Čezsoča: V neposredni bližini Bovca leži ob levem bregu smaragdne reke Soče vas z izjemnim dostopom do soških prodišč.
 • Log Čezsoški, Žaga in Srpenica: Vasice z bližnjimi vstopnimi mesti za plovbo po reki Soči ležijo pod slikovitim pogorjem Stola, od koder poleti na kobariško vzleti na stotine jadralnih padalcev.

Destinacija Bovec z Dolino Soče in Julijskimi Alpami

Bovec se s preostalimi kraji v zgornji soški dolini, ki vključujejo Kobarid in Tolmin z okolico, povezuje v destinacijo Dolina Soče. Dolina Soče je mednarodno priznana, kot ena izmed najlepših destinacij za aktivni oddih, kulinarična doživetja in spoznavanja evropske zgodovine.

Poleg čudovite narave in množice aktivnosti, ki jih ponujamo, je prednost Doline Soče ta, da vam je vse to na voljo na relativno majhnem prostoru. Tako lahko svoj oddih maksimalno izkoristite in čisto vsak dan doživite nekaj novega.

Dolina Soče - Logo

Hkrati je Bovec z Dolino Soče tudi del skupnosti Julijske Alpe, ki ga sestavljajo vsi kraji okoli Triglavskega narodnega parka - Bovec, Kobarid, Tolmin, Bohinj, Radovljica, Bled in Kranjska Gora.

UNESCO je Julijske Alpe razglasil kot biosferni rezervat mednarodnega pomena.

Več o TNP   Več o UNESCO

 

Zemljevid

Področja